Friday

Resepi Puding Cocktail


Assalamualaikum w.b.t buat semua followers & readers

Bismillahirrahmanirrahim....


Kali ini Shereen nak kongsi resepi dengan korang , mana la tahu korang boleh guna kan resepi untuk open house ke , hehe . shereen pun ada janji dengan salah seorang sahabt blogger shereen, Zufar Najib , sebelum ni dia kongsi resepi dia dekat shereen , sekarang shereen nak kongsikan pula resepi ni dekat dia dan anda semua . Nama resepi ni Puding Cocktail . very simple J




Bahan-Bahan :

-      Cocktail dalam tin
-      Agar-agar
-      Susu cair
-      Gula


1.     Mula-mula basuh la agar-agar dulu , rebus dan tunggu sampai agar-agar tu larut .






2.     Masukkan gula lebih kurang 1 senduk  setengah . kacau sampai larut .

3.     Masukkan susu cair 1 tin .





4.     Tunggu sehingga mendidih sambil itu boleh rasa , kalau kurang manis tambah la lagi gula .

5.    Sementara tu boleh la sedia kan buah cocktail tu . lagi senang kalau kita potong buah tu, kecil sikit , nanti nak potong pudding tu senang , tak la hancur nanti , hehe









6.     Lepas tu tabur la buah-buahan itu tadi ke dalam bekas . selepas itu, boleh la tuang kan susu cair +agar2 ke dalam bekas yang di tabur buah-buahan itu tadi .
7.     Tunggu sehingga sejuk , nak letak dalam peti pun boleh , nak biar kan begitu pun boleh , XD





tada !!!






Done , senang dan simple je kan . Selamat mencuba .


Oh ea , shereen minta maaf sangat2 sebab dah lama tak update . sibuk beraya , sibuk assignment & test , hari ini baru ada masa sikit . maaf sebab buat anda tertunggu-tunggu dan Terima kasih tau sebab tunggu entry shereen. Terharu tau ^^

7 comments:

  1. u summoned me shereen? hehe.thanks for shared this.ingatkan dah lupe. senang je rupenye nakbuat ingatkan susah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nope . hehe
      cuba la , dah berjaya bagitahu ea . hehe

      Delete
  2. Nak cubalah.Nampak macam senang.Boleh tak kalau x campur susu?

    ReplyDelete
  3. Puding ni bila dia sejuk dia keraskan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. tade la keras sangat , dia macam anjal sikit . hehe

      Delete